مقطع: 
کارشناسی ارشد
رشته: 
روان شناسی خانواده
سال تحصیلی: 
1394

چکیده

هدف:

پژوهش حاضر که با هدف بررسی هوش اخلاقی، دست یابی به مؤلفه ها و ساخت آزمون اولیه ی آن بر اساس منابع اسلامی انجام گرفت

روش:

از نوع پژوهش های بنیادی بوده و در آن از روش تحليل محتوا استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را تمامی دانش پژوهان مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و طلاب جامعه الزهراء در سال تحصیلی ۱۳۹۵ - ۱۳۹۶ تشکیل می دهند که با روش نمونه در دسترس، ۱۰۰ نفر انتخاب شدند

یافته ها:

یافته های تحقیق نشان داد :

-آدمی، علاوه بر سازه ی هوش، از پایگاه های دیگری مانند فطرت، وجدان، قلب و ایمان برخوردار است که وی را در تشخیص درست از نادرست اخلاقی یاری می رسانند.

-همچنین، با استنباط از آیات و روایات اسلامی، مؤلفه های هوش اخلاقی بر اساس معیارهای مکارم، محاسن و معالی در حوزه ی اخلاق، به هفده مؤلفه رسید و در سه دسته ی الهی، فردی و اجتماعی تقسیم گردید.

-برای بررسی میزان مطابقت مستندات اسلامی با مؤلفه های هوش اخلاقی از نظر کارشناسان خبره ی دین استفاده شد. میانگین کل ۶۲/۳ نشانگر موافقت ۵/۹۰ درصدی کارشناسان در خصوص تعطابق مستندات با مؤلفه هاست،

- هماهنگی میان مستندات با گویه ها، میانگینی در حد۵۱/۳ بدست داد.

-جهت سنجش روایی ملاک، آزمون محقق ساخته به همراه آزمون هوش اخلاقی لنیک و کیل (MCI) اجرا شد. همبستگی دو آزمون با ۸۴/۰ نشان دهنده ی روایی بالای آزمون است.

-مؤلفه های آزمون هوش اخلاقی اسلامی با کل آزمون، همبستگی بالا و با یکدیگر همبستگی مثبت و پایین داشتند که نشان دهنده ی روایی سازه ی آزمون محقق ساخته است.

- اعتبار آزمون بواسطه ی بررسی همسانی درونی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و نتیجه ی آن در سطح ۹۶/۰ به دست آمد.

-دو نیمه سازی نیز اعتباری در حد۹۳/۰و ۹۵/۰ به دست داد.

نتیجه:

نتایج تحقیق نشان می دهد که پرسش نامه تهیه شده از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است

کلید واژه ها:

هوش، اخلاق، هوش اخلاقی، آزمون، روایی و اعتبار، منابع اسلامی

نوع

مقیاس