مقطع: 
کارشناسی ارشد
رشته: 
روان شناسی خانواده
سال تحصیلی: 
1393

چکیده

هدف:

: هدف از این پژوهش، کشف عوامل شکل گیری و تحول دلبستگی در کودک بر اساس منابع اسلامی می باشد.

روش:

بدین منظور به روش توصیفی- تحلیلی به منابع دست اول به کمک نرم افزارهای معتبر و مطالعه ترتیبی برخی منابع اسلامی، مراجعه شد و آموزه های اسلام در موضوع پژوهش مورد تحلیل قرار گرفت.

یافته ها:

بررسی منابع اسلامی نشان داد، دلبستگی از سه مرحله تشکیل شده است:

الف) مرحله پیش از تولد (که از دو زیر مرحله، پیش از ازدواج و پس از ازدواج تشکیل شده است)

 ب) مرحله تولد تا دو سالگی

 ج) مرحله دو تا هفت سالگی.

 در زیر مرحله پیش از ازدواج تنها یک عامل موثر در شکل گیری دلبستگی انتخاب همسر مناسب (همسر گرم، مهربان و پاسخ گو به نیازهای کودک)، در زیر مرحله پس از ازدواج می توان به شرایط انعقاد نطفه، تغذیه و آرامش مادر به عنوان عوامل موثر در روند شکل گیری دلبستگی در کودک اشاره کرد.

مرحله دوم از عوامل زیر تشکیل شده است، تغذیه مناسب مادر، آرامش روانی مادر، تسریع در پاسخ دهی، توجه به ویژگی های روانی نوزادی، پذیرش نوزاد، نوازش و بوسیدن، عدم تنبیه، عضویت در خانواده، مجاورت با مادر تشکیل شده است.

عوامل موثر در شکل گیری دلبستگی در مرحله آخر را می توان بر این اساس بر شمرد آزادی، عدالت، تکریم، بازی و محبت.

این عوامل جهت تائید روایی محتوا توسط ده نفر کارشناس مورد ارزیابی قرار گرفت. ضریب تطابق کندال و نیز آزمون معناداری خی دو برای بررسی میزان تطابق و معناداری بین نظرات ده کارشناس محاسبه شده است. ضریب تطابق کندال 0/187 با سطح معناداری0/05 نشان دهنده میزان توافق کارشناسان خبره در مورد موافقت گویه ها با مستندات اسلامی است که نشان دهنده روایی مناسب محتوای آزمون است.

کلید واژه ها:

دلبستگی، کودک، تحول، منابع اسلامی

نوع