نام محقق:

هدف پژوهش حاضر بررسی شجاعت در روانشناسی مثبت و منابع اسلامی و ساخت پرسشنامه اولیه آن بر اساس منابع اسلامی است. در این پژوهش به بررسی مفهومی شجاعت و مؤلفه - های آن در منابع اسلامی پرداخته شده است. از طرفی چون آزمون های موجود، وابسته به فرهنگ می باشند؛ لذا ساخت آزمون شجاعت مطابق با دین اسلام مطابق با مبانی بدست آمده ضرورت می یابد. از این رو محقق با استفاده از منابع اسلامی با تبیین مؤلفه های شجاعت اسلامی در پی مطالعه شجاعت و ارائه ابزاری برای سنجش شجاعت در افراد بزرگسال است

روش تحقيق در بخش اول تحقیق، توصیفی و در بخش دوم پیمایشی است. در روش توصیفی آموزه های دین جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفته و در روش پیمایشی، ارزیابی روایی و اعتبار مقیاس در نمونه ۲۸۶ نفری از جامعه آماری دانش پژوهان موسسه امام خمینی (ره) شهر قم بررسی شده است. ارزیابی روایی محتوا با استفاده از نظرات ۱۲ متخصص با روش CVI و CVR بررسی شد. برای سنجش روایی ملاک در این پژوهش، از مقیاس شجاعت اخلاقی حرفه ای« سكركا» استفاده شد.

برای تحلیل داده ها از شاخص ها و روش های آماری متناسب با سؤال های پژوهش استفاده شده است که شامل شاخص نسبت روایی محتوایی (CVR)، شاخص روایی محتوایی (CVI)، همبستگی پیرسون، اسپیرمن، گاتمن، آلفای کرونباخ، آزمون کرویت بارتلت، آزمون خی دو و تحلیل عامل اکتشافی است

- در بررسی نظرات کارشناسان برای روایی محتوا، هر آیتمی که حداقل مقدار CVR آن۵۶/۰ به بالا بود و همچنین آیتمی که شاخص CVI آن برابر با ۷۹/۰و بالاتر از آن بود، تائید شد.

- روایی ملاکی با محاسبه ضریب همبستگی مقیاس حاضر و مقیاس هم ارز۶۶۱/۰ بوده و در سطح ۰۱/۰ معنادار است.

- نتیجه بررسی روایی سازه به شیوه تحلیل عاملی، استخراج ۷ عامل با بار عاملی بالاتر از ۳/۰ بوده که در مجموع ۱۶۳/۵۹ درصد واریانس کل پرسشنامه شجاعت اسلامی را برآورد می کند. عوامل به ترتیب عبارت اند از: درستکاری، سخت کوشی، ایثار، نوع دوستی، اعتماد به نفس یا قویدل بودن، دلیری و صبر و شکیبایی.

- در بررسی اعتبار پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ در دو مرحله آزمایشی و نهایی به ترتیب ۹۰۲/۰ و۸۵۸/۰ و همبستگی بین دو نیمه مقیاس برابر با ۶۰۲/۰ است.

نتیجه:

بنابراین با استفاده از منابع اسلامی، امکان ساخت ابزاری برای سنجش موضوع شجاعت وجود داشته و این ابزار از اعتبار و روایی مطلوب جهت استفاده های پژوهشی برخوردار است

شجاعت، روانشناسی مثبت، پرسشنامه اولیه، منابع اسلامی